کندور نام روستایی است واقع در شهر تاریخی کرج.
ازروستا تا امامزاده داوود ۶ ساعت راه است و تا کنسلقان-وارنگه-واریج ۳ساعت راه است.
کندور به نامهای دیگری مانند کهن دور هم خوانده می شود به این دلیل کهن دور می گویند که دارای اشیا قدیمی است و دلیل اینکه به آن کن دور می گویند این است که به امامزاده داوود راه دارد.
شغل اکثر مردم کشاورزی است که از جمله محصولات انها می توان جو- گندم و عدس را نام برد.در زمان نه چندان دورزنان در منزل به قالی بافی مشغول بوده اند اما امروزه به دلیل گرانی پشم قالی بافی رونق نداردو در حال حاضر۳ الی۴ دار قالی در روستا وجود دارد که دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد.
رسوم وزبان
مراسم جشنها و آیین های مردم روستا فرق چندانی با بقیه مناطق ندارد مگر در چند مورد از جمله شب چله به طوری که انها این شب را ۱۳ روز پس از شب چله اصلی می گیرند به این دلیل که می گویند این شب یعنی ۱۳ دیماه میزان و بلند ترین شب سال است و همچنین مراسم عاشورا و تاسوعا انها با سایر مناطق فرق چندانی ندارد فقط در روز عاشورا و تاسوعا انها علاوه بر علم نخل هم بلند می کنند که به عقیده بومیان منطقه نماد حضرت علی (ع)است .
بازی های روستا که بیشتردرزمانهای نه چندان دورصورت می گرفت ۱-الک دولک ۲-گودرنگ یا همان قایم باشک است.
در روستا با گویش خاصی سخن می گویند که بی شباهت به گویش مازنی نیست به طور مثال به گاو نرمی گویند ورزا -الون به معنی الان -آو به معنی آب.
جاذبه های گردشگری
کندور دارای جاذبه های گردشگری زیادی است که از جمله آن می توان چشمه اب معدنی را نام برد که آبی بسیار گوارا دارد این چشمه نام خاصی نداردهمین طور چشمه دیگری وجود دارد به نام بالا محل۵ که در زمان قدیم به خاطر احترام و اعتقاداتی که داشتند فقط خانمها مجاز به آب آوردن از این چشمه بودند و اگر آقایی قصد برداشت آب را می داشت باید حتما خانمی را با خود سر چشمه می برد.در کندور اشیا تاریخی از جمله:۱-سفال۲-ساروج و… موجود است که دیدن و دانستن تاریخچه انها که مربوط به دوره قاجار و صفویه است خالی از لطف نیست.
در دل کوههای روستا حفره هایی به چشم می خورد که شکل منظمی دارند به همین دلیل می توان گفت که ساخته دست بشر است که به منظور استفاده خاصی ساخته شده اندبه طور مثال در دل یکی از کوهها حفره ای وجود دارد که به طور حتم به منظور تیراندازی به دشمنان مورد استفاده قرار می گرفته است که به این حفره ها اشکف گفته می شود.
در نزدیکی این اشکف محلی وجود دارد که به چهل دختر معروف است مردم قدیم بر این باور بودند که دخترهای دم بختی که می خواستند بختشان باز شود به این مکان می امدند و نذرو نیاز می کردند و می گویند که در این محل ۴۰ دختر ناپدید شده اند.
روبروی چهل دختر زاغه ای وجود دارد که قبلا زاغه مهمات بوده است این زاغه مربوط به قرن هفتم و مال قلعه اسماعیلیان است.
درامامزاده عبدا…روستاسنگ قبرهای قدیمی وجوددارند که از جمله انها قبرهایی است که متعلق به سالهای( ۱۲۳۴-۱۲۸۹) ه.ق است.برروی قبرهای تاریخی که موجود است اشکال گوناگونی وجود دارد از جمله انها شکل قیچی و شانه است که می تواند نشانگرشغل یاجنسیت شخص فوت شده باشد.شانه
یک سر نشانگرزن و شانه دو سر نشانگر مرد است کبوتر نشانه زوج تازه ازدواج کرده وتوپ و اسلحه نشانگرفردی نظامی بوده است.
در روستای کندور حمزه-کندری-امیرعلی-مصطفایی-پهلوانی-اشوری ازرایج ترین فامیلیهاهستند که بیشترین فامیلی مردم پهلوانی است که مردمانی از خطه شمال کشور هستند.
خانه های قدیمی روستا همچنان بافت خشتی و گلی خودراحفظ کرده انداما برخی خانه هاباسازی شده اند و از ان شکل اولیه خود خارج گردیده است و واقعا حیف که روستاهای ما که از زیبایی های خاص خود
برخوردارندبافت سنتی خود را از دست بدهند وبه حالت خانه های شهری تغییر شکل دهند.
پوشش گیاهی
روستادارای گونه های گیاهی متنوعی است که از جمله آن می توان :۱-گون که کتیرارا از این گیاه تهیه می کنند۲-تیخک که گیاهی است با دانه های ببه شیرینی عسل ۳-شکر الاله که از ریشه اش در فصل بهار برای تهیه خورشت استفاده می شود همانند کرفس و همچنین درخت ته که به گفته اهالی روستا یکی از محکم ترین چوبهای دنیاست را نام برد.
دیگر موارد گونه های گیاهی این روستاست که هرکدام در جای خود هم میتواند مفید فایده باشد و هم این که از بعد دارویی و درمان امراض مختلف، محل نظر و مورد بررسی قرار گیرد.
اسامی کوههای معروف
اسامی کوههای معروف کندور عبارتند از:۱-کوه کی خسرو۲-کوه قبله ۳-کوه عمر کوشان
۴-کوه سیاه کمر ۵-کوه لیز که به علت شیب زیادی که دارد به این نام خوانده میشود.
پوشش مردم
نوع پوشش لباس افراد روستا مانندکرج تهران و… است و فرق چندانی ندارداما در قدیم
شلوارهایی مورد استفاده قرار می گرفته است که از جنس متقال بوده است که از لحاظ
محکمی همانند شلوارهای لی امروزی بوده است با فرق اینکه شلوارهای متقال پارچه و دوختش مال خود ایرانیها بوده است.
روستای کندر بر گونه صمیمیت
بیگمان روستای کندر از زیباترین چشم اندازهای طبیعی وو مناطق زایرالوصف، موقعیتهای جغرافیایی و فرآیندی باستانی و تاریخی استان البرز به شمار میآید. این روستا به صورت قیفی شکل درزهدان کوههای سر به فلک کشیدهای قرار گرفته که سکوتهای آن خود به رنگ فریادهای بیبدیل تاریخ است.
نام روستا
واژه کندر با توجه به تحقیق و تفحص گروه پژوهشکده موزهی شهر کرج و با وجود اسناد و منابع معتبر به معنی کهنه در است. نامی که از دو واژهی کهنه و در تشکیل شده است و به معنی منطقهای است که دارای درهای قدیمی و یا آثار گرانسنگ و با ارزش است. افزون بر این که بنابر تحقیق مورخان و صاحب نظران در حوزهی تاریخ و باستان شناسی نام این روستا از درختی بنام کندر گرفته شده که این درخت دارای صمغ خاص خود بوده و آنچه که امروزه از نام این روستا ورد زبانها و آثار مکتوب میباشد، مواردی است که ذکر آن رفت. با این تفاوت که این درخت یا مورادی شبیه به آن در حال حاضر در این روستا مشاهده نمیکنیم.
کندر اگرچه فاصلهی زیادی را با شهرستان کرج ندارد ولی با التفات به بافت جغرافیایی و محیط طبیعی آن که شامل موالیر چهارگانه( نباتات، جمادات، موجودات و انسان) میباشد و البته هر کدام از این موارد خود بیانگر ویژگیهای بارز و منتج است اما مورد توجه بهداشت سلامت و امکانات رفاهی و اجتماعی و بالطبع معنوی به معنای اخص قرار نگرفته است.
کندر از لحاظ طبیعی نیز دارای چشم اندازی زایدالوصف و جذاب است به گونهای که دارای بافتی کوهستانی و آب و هوایی بسیار خوب ( معتدل کوهستانی) میباشد. لذا با توجه به ویژگیهای مهم و اساسی ای که در این روستا وجود دارد، مسلماً نشانگر این است که این روستا میتواند به سهم خود بخشی از فرهنگ و تمدن اصیل ایران را تصویر نماید. از طرفی نیز همین مهم خود سبب ایجاد مکانی خوب و با اهمیت در جهت رونق صنعت توریسم به شمار میآید( البته اگر در قالب حساب شده و صنعتی بدان توجه شود.)
مهمتر این که علاوه بر مواردی که متذکر شدیم کندر دارای اشگفت معروفی به نام اشگفت چهل دختر(بی بی) بوده که خود حکایتی جالب توجه را بازگو میکند به نحوی که از نگاه معمرین روستا این مهم به صورت یک داستان واقعی قلمداد میشود. داستانی که ابتدا دارای پیامی معنوی و اعتقادی است و در ثانی مردمان این روستا بر ان باورند که بخش عمدهای از مشکلات اجتماعی آنها را بر اساس همین روایت داستانی مرتفع مینمایند. از جمله محاسن دیگر این روستا میتوان به انواع پرندگانی اشاره داست که در این روستا یافت میشود، پرتدگانی به مانند مرغ کوهی که به اندازه یک بوقلمو بوده و از تخم و گوشت بسیار لذیذ و سودمندی نیز برخوردار است. دیگر ویژگی عمده ویژگی طبیعی و بافت گیاهی روستاست که از پوشش گیاهی و باغات گیلاس فراوانی بهره میجوید و این مهم نیز در فصل بهار چشماندازی بدیع و جلب توجه را به انظار عموم میرساند. حسن کلام این که توجه به بافت طبیعی و اثار تاریخی و جاذبههای آبی و البته باستانی و مذهبی این روستا خود میتواند نقطه عطفی در جهت ترویج و تداوم تاریخ و موقعیت اقلیمی این روستا به شمار آید.
این روستا در چه منطقه ای از شهر کرجِ؟
ابتدای جاده چالوس
بیشتر مطالبی که گفته شد صحت ندارد.
لطفا از منابع معتبر برای اصلاع رسانی استفاده کنید.