در موقعیت جغرافیایی شمال شرقی شهر کرج و در جاده چالوس و منطقه خوزنکلا در تنگه واریان واقع شده است.
تاریخچه ساخت سد کرج:
مطالعات اولیه برای تأمین آب کشاورزی و آب شرب منطقه،از دهه ی 1320 شروع شده ،و در سال 1328 نیز برای احداث سد، قراردادی با طرف فرانسوی منعقد گردید،ولی در همین دوران با نگرش به ضروت تأمین برق منطقه،درخصوص مشخصات فنی سد ،بین مسئولین ایرانی اختلاف نظر بالا گرفت،تا اینکه با اهتمام ابوالحسن ابتهاج که به تازگی به ریاستسازمان برنامه و بودجه منصوب شده بود،و همچنین در راستای اصل 4 ترومن، نهایتا” قرار داد احداث سد با 100 میلیون گرانتر از قرارداد قبلی،در تاریخ 1336/07/29 در 240 صفحه بین سازمان برنامه و بودجه از یک طرف و شرکت آمریکایی Morrison Knudson Corporation (MKO) به مبلغ 4500 میلیون ریال منعقد گردید.از آنجا که زمان خاتمه ی قرارداد 1370 روز بعد،پیش بینی شده بود سرانجام در تاریخ 1340/08/03 در ساعت 9 صبح سدکرج به بهره برداری رسید.
مشخصات سد
این سد از نوع سد بتنی دو قوسی بوده ،و در زمان افتتاح، چهارمین سد قوسی جهان بوده است،
ارتفاع آن 180 متر،
طول تاج 390 متر،
ضخامت کف 30 متر،
ضخامت تاج 9 متر،
حجم مخزن 205 میلیون مترمربع ،
و میزان برق تولیدی آن 90 مگاوات می باشد.
پس از آبگیری سد کرج فعالیتهای ورزشی،توریستی و نظامی مختلفی بنا نهاده شد ،و هتل زیبای واریان نیز در ساحل غربی آن ساخته شد.
ورزشهای قایقرانی و اسکی روی آب سالهاست که دیگر به خاطر استفاده مردم تهران از آب سد، ممنوع شده است و گویا گهگداری فقط غواصی آنهم به خاطر نجات افرادی که در آب افتاده اند در این دریاچه انجام می شود.
از حوادث مهمی که در این منطقه روی داد،هم می توان به حادثه ی سقوط بالگرد در سال 1349 اشاره کرد ،
در این سال “آلبرت لاموریس” کارگردان فرانسوی مشغول تهیه ی فیلمی به نام باد صبا بود،که بالگرد حامل وی و همراهانش با کابل مخصوص تمرین تکاوران برخورد کرده و سقوط نمود.
همچنین در اوایل دهه ی 1360 وقوع سیلی شدید باعث تخریب ساختمان تکاوران لشکر 21 “نوهد” شده ،که در این حادثه شمار زیادی از تکاوران جان خود را از دست دادند.
روانشان شاد باد.
@Varian_khabar
سد کرج ، الماسی در آغوش البرز
این سد و دریاچه آن ، کاربردهای فراوانی از تامین آب شرب شهر تهران و آب کشاورزی دشتهای جنوب کرج و مهار آبها و جلوگیری از خسارتهای ناشی از طوفان و سیلهای احتمالی رودخانه خروشان کرج تا استفاده های گردشگری و تفریحی و ورزشی و حتی تولید انرژی برقابی را داراست.
گفته می شود سد کرج برای کمک به شبکه سراسری برق به ویژه در ساعات اوج مصرف سالانه 150 هزار مگاوات ساعت انرژی “برق-آبی” تولید می کند.
سد امیرکبیر با 107 برج فولادی چندمنظوره است و از رودخانه کرج با شاخه های اصلی خود که مسافتی به طول 75 کیلومتر را از شمال شهرستان کرج در مسیر کوهستانی در جهت شمال به جنوب می پیماید، سیراب می شود.
زیر آب رفتن روستای رزکان و واریان
غیر از طبیعت سحرانگیز دریاچه سد کرج ، داستان غرق شدن دو روستا در زیر آبهای تیره این دریاچه ، خود به قصه ای شیرین تبدیل شده است.
در سالهای دور ، دو روستای نقلی و زیبا با باغهایی پر از میوه های رنگارنگ در زمینهای زراعی خود در کنار رودخانه کرج مشغول زندگی و کسب و کار خود بودند.
هیچ کس تصور نمی کرد که محل سکونتشان با قدمتی تاریخی ، روزی در زیر آب فرو رود و به دریاچه تبدیل شود اما این اتفاق افتاد و برای ساخته شدن سد کرج، این دو روستا از بین رفت.
با ساخته شدن سد کرج ، روستایی با نام “واریان” با جمعیت تقریبی 150 خانوار همراه با باغهای میوه زیر آب رفت و ساکنان آن پراکنده شدند اما اغلب آنان به منطقه ای در جنوب کرج موسوم به “واریان شهر” رفتند.
روستای دیگری که با ساخته شدن سد، به زیر آب فرورفت ، روستایی به نام “رزکان” بود که اهالی آن نیز به پایین دست منطقه شیخ آباد کرج منتقل شده و شهرکی به نام “رزکان نو” را تاسیس می کنند.
اما بخش جالب این داستان شیرین آن است که قسمت کوچکی از روستای واریان بسان جزیره و نگینی کوچک در آن سوی دریاچه ، میان آبها محصور باقی ماند.