جاذبه های گردشگری کرج
آثارتاریخی کرج
آثارتاریخی متعددجهت انجام امورسیاحتی است و…
کاخ سلیمانیه:
بنای تاریخی کاخ سلیمانیه واقع درشرق کرج درباغ سلطنتی درمحوطه دانشکده کشاورزی کنونی است این کاخ در اوایل قرن نوزدهم میلادی به دستورسلیمان میرزا یکی از فرزندان فتحعلیشاه قاجار بنا گردیده است ژاک موریه در مورد کاخ سلیمانیه چنین می گوید در کرانه شمالی رودخانه ای که نام کرج از آن گرفته شده صدها کارگرمشغول ساختن قلعه ای استوار دیده ام که چهار برج و یک قصر براستواری آن می افزاید. درمورد زمان ساخت کاخ سلیمانه تاریخ های متفاوتی ذکر شده که در اینجا فقط به نام و تاریخ آن اشاره می شود. ژاک موریه (1810) لرد کروزن (1812) سفرنامه دوروویل (1813) آنچه مسلم است این کاخ بین سالهای 1810تا 1813 بناگردیده است درباره تاریخ ساختمان و وجه تسمیه آن می توان گفت : این قصر مقر حکومت فرمانروای کرج سلیمان میرزا پسر فتحعلیشاه بوده است .علاوه براین در یکی از تابلوهای نقاشی تالاراصلی کاخ در پای تخت فتحعلیشاه تاریخ “سنه 1228″خوانده می شود .میتوان احتمال داد که ساختمان بنای اولیه در سال 1225 ه.ق آغاز شده ودرسال 1227 ه.ق فتحعلیشاه دستور تکمیل وگسترش مجموعه را داده است که با این حساب در این سال بنای اصلی کاخ به بنای اولیه الحاق شده است و در سال 1228 ه.ق با تکمیل تزیینات داخلی به پایان رسیده است . و همچنین دو تابلوی رنگ و روغن که نظرهمه سیاحان را به خود جلب کرده هم اکنون نیز روی دیوارهای شرقی و غربی یکی از تالارهای کاخ سلیمانیه دیده می شوند.تابلوی سمت شرق آغا محمدخان قاجار و محمد ولی خان قاجار در حالی که هریک برروی کرسی نشسته اند ؛ تصویر شده است.در پشت سراین افراد و در قسمت بالای تابلوهفت نفرایستاده اند .آنها نیزهمگی از بستگان آغامحمد خان و بزرگان ایل قاجار هستند .تابلوی موجود دردیوار غربی کاخ مربوطه به دوران زمامداری فتحعلی خان قاجار است .این تابلو فتحعلیشاه را در حال جلوس برتخت طاووس نشان میدهد .درسمت راست شش نفر از همراهان او در سمت چپ هفت تن دیگر که تعدادی پسران او هستندو یکی از همه جوانتر است تصویر شده اند .(بروگشن آلمانی سال 1860هنگام بازدید از کاخ سلیمانیه)
اولین دانشکده کشاورزی ایران :
اولین ساختمان دانشکده کشاورزی ایران که اکنون تبدیل به موزه طبیعی شده است ، درنزدیکی این کاخ قرار دارد .درسال 1296 ه .ق کاخ سلیمانیه قاجاربه وزارت فلاحت واگذارشدو دانشکده کشاورزی کرج به نام دبستان برزگران کرج به مدیریت هانس شریگر تشکیل گردید . این مدرسه قبلا درمحل کاروانسرای شاه عباسی بوده و بعد به محل باغ سلیمانیه منتقل گردیده و اکنون بنام دانشکده کشاورزی تهران می باشد .
کاروان سرای شاه عباسی :
در تقاطع خیابانهای شهدای محراب و قدس درسمت غرب خیابان قدس واقع شده است این بنا متعلق به دوران صفویه و درزمان حکومت شاه سلیمان صفوی بین سالهای 1078تا1109 ه.ق به سبک چهارایوانی ساخته شده است مساحت کل بنا 3000 متر مربع و مساحت حیاط مرکزی آن 900 متر مربع است و درب ورودی از ایوان شمالی باز می شود. دور تا دور حیاط 21 حجره جهت استراحت مسافرین و 5 بار انداز برای نگهداری کالا ها و استقرار همراهان و نگهبانان طراحی شده است . قناتی در مسیر شمال به جنوب از این کاروانسرا می گذشته که حلقه چاه آن در حیاط کاروانسرا موجود است . یک حوض سنگی در وسط حیاط بوده که قسمتی از آن در زیر کف فعلی مدفون است . پی،بنا ازسنگ ودیوارهای آن ازآجروملات ساروج ساخته شده کاروانسرای شاه عباسی کرج درابتدابه عنوان پناهگاهی برای استراحت کاروانیان بوده و دراواخر دوره قاجاریه تعمیرات در بنا ایجاد شده و از آن به عنوان مدرسه برزگران استفاده می شده است .ادامه مطلب…
قلعه شهرستانک :
از قدیمی ترین آثار باستانی کوهستانی کرج و تهران باید قلعة دختر شهرستانک را نام برد . این نام مربوط به دورة ساسانیان است و احتمالا قلعه یا آتشکده و یقینا معبد آناهیتا (ناهید ) بوده است بدیهی است چون یونانیان به دلیل پرستش دیانا ( الهه جنگل وشکار ) معابدی داشتند یقین می رود این محل معبد ناهید بوده که در دورة سلوکیان به رسم یونانی تبدیل به معبد دیانا می شود . به طوری که افسانه های فعلی مردم بیان میدارد این قلعه را خانمی ساخته که از پدر و مادر خود قهر نموده بوده است و با اتفاق برادر و خواهر خود به این نقطه دور دست آمده و آن را از سنگ و با کمک ملاطی از شیر گوسفند و اندودی از زرده تخم مرغ و آهک ساخته است قلعه دختر شهرستانک در محله ای برگردنه آهاربشم بنا شده است گردنه آهاربشم فعلا محل عبور مرور اهالی شهرستاک و آهار می باشد که در گذشته از شاهراه های خیلی مهم به حساب می آمده و درهای جاجرود را به کرج متصل می کرده و محل گذر کاروانهای مازندران به ورامین بوده و درحقیقت دروازه شمال غربی جلگه ورامین محسوب می شده است .
قلعه صلصال:
در شمال آبادی های سرزیارت وجی از توابع ارنگه کرج موجود است( استخر سنگی این قلعه). تاریخ بنا ،موقع اوج فرقة اسماعیلیه و اسماعیلیان بوده است شواهد زیادی در دست است که نشان میدهد در حوالی کوهستان های کرج از زمان های ساسانیان و حتی بسیار قبل از آن قلعه های زیادی موجود بوده است .قلعه صلصال درپشت ژاندارمری کرج قرار داشت و مربوط به یکی از امیران این ناحیه بود که درجنگ بااعراب رشادت های زیادی از خود نشان داد . لازم به ذکر است که بقایای قلعه ای به نام شاهدز مربوط به دورةاسماعیلیان است که اهالی آنرا به غلط صلصال می خوانند و معتقدند که شخصی به نام صلصال که به مخالفت با حکومت برخاسته بود برای در امان ماندن از دشمنان این قلعه راساخته و به آن پناه برد
قلعه گرگین :
به قول اهالی مربوط به یکی از سرداران باستانی ایران به نام گرگین که احتمالا از سرداران رستم دستان بوده است و شاید همان گرگین باشد که بنای شهر گرگان را به وی نسبت میدهند و احتمالا دو قلعه صلصال و گرگین یکی بوده است
قلعه ناهید مرداد تپه :
نشان دهنده این است که دراین نواحی به فرشتة آب اعتقاد داشتند. جشن آبریزان که ریشه دراعتقادات باستانی مردمان کرج دارد حتی تازمان صفویه در این خطه رایج بوده است که خودعظمت باستانی ناهیدرادر ذهن متجلی می سازد
قلعه لورا :
در جنوب ارنگه بزرگ از شرق به گردنة دیزین و از شمال به کوه های کندوان و از مغرب به گردنه عسلک محدود می شود .
قلعه چنگ :
در قلادوش طالقانی – قلعة هرنج درپشت روستای هرنج
قلعه ی ارژنگ : در بالای روستای میناوند طالقان وجود دارد و به دستورکیامحمدبن بزرگ امید ساخته شد او سومین حاکم اسماعیلیان در الموت بود .
قلعه منصوریه :
درشمال شرق روستای کوله طالقان است درسال 654 هجری قمری بوسیله هلاکو به تصرف در آمد قلعه های دیگر عبارتند از مهران _دخترقلعه _ پراچان_ جزنیان تخت سلیمان : به موجب افسانه های باستانی دراین محل تختی از سلیمان بوده که برای بلقیس ساخته است که در بالای طالقان موجود است و به آن سه هزار می گویند گویا یکی از اقلام باستانی بوده است کانال قدیمی آب کرج که در زمان قاجاریه حفرشده از پای این کوه می گذرد .
تپه های خبری و آثار باستانی:
از گذشته ایران باستان تا دورة نادری تپه های خبری زیادی که با خاک دستی در کرج ساخته شده به چشم می خورد تپه های خبری از هشتگرد تا رگا ( ری) بوده است و از اشتهارد و شهریار و کرج وری می گذشت . تپه های خبر بعد از هشتگرد عبارتند از تپه خونان دربوین زهرا ، مشکین تپه در عصمت آباد و بوین زهرا و تپه های ینگی امام و تپه های مهدی آباد و تپه های کازرسنگ ،تپة صفی رباط کریم ،تپه جوقین _ تپه فردوس_تپه سفید تپه ازبکی _تپه زیرآبیک _تپه حومه شهریارو بالاخره تپه شغالی درغار وشاپویه. آثارباستانی به دست آمده علاوه برساوجبلاغ به ویژه آبیک در دره ازبکی آثار باستانی و عتیقه بسیار به دست آمده در اسماعیل آباد نیز آثاری مربوط به 5500 سال پیش کشف شده است دراین خطه امامزاده های بسیار و قلعه های باستانی و قدیمی و آتشکده و معابد مهر و ناهید وجود دارد اشکانیان در تپه های خبری پاسداری می کردند .
تل مهدی خان
در این خطه آتشگاهی وجود دارد که عظمت باستانی دارد ( درمحل تل مهدی خان ) برخی معتقدند که دراین منطقه سنگ چخماق فراوان است در دره دلمبر ( حصارک ) سنگ های قرمزو راه راه یافت می شود و آتشگاه یا محل سنگ های آتش زنه نامیده می شود . برخی عقیده دارند که ساختمان آتشکده بزرگی دراین خطه موجود بوده که متاسفانه تاکنون مورد بررسی دانشمندان ایرانی واقع نشده است ( تل مهدی خان) به طور کلی علاوه بر وجود آتشکده های ساسانی دراین خطه سنگ های آتش زنه وجود دارد یاد آور داستان هوشنگ پیشدادی است که برای اولین بار سنگی به طرف مارپرتاپ میکند و ازسنگ آتش می جهد و درجهان برای اولین بار آتش به وجود آمد.
برج آب
برج آب کرج یکی از آثار تاریخی کرج است که در سال ١٣٨٨ هجری شمسی در منطقه رزکان نو در جنوب کرج شناسایی شده است.ادامه مطلب…
کاخ رضا شاهی گچسر
كاخ ناصر الدين شاه در روستاي شهرستانك
محوطه باستانی ازبکی
امامزاده ها
مقبره بی بی شهربانو: که مربوط به اواخر دوره ساسانیان است
امامزاده های آل علی: از قبیل داوود در انتهای دره ای مشرف به قریة کیگا در کوه توچال
امامزاده عقیل:
در دره رودخانةامامزاده عقیل در شمال روستای منگون وزندون که قدیمی ترین امامزاده این خطه است .
بقعه شاهزاده سلمان :
در اشتهارد کرج در 6 کیلومتری شرق اشتهاردمشتمل بر ایوان شمالی و دو طاق نمای بزرگ دو طبقه.بنای این قلعه آجری ودارای گنبد زیبایی است . محوطه زیرگنبد و شبستان 120 متر مساحت دارد این بناها از قرن 7 و 8 هجری است .
بقعه امامزاده رحمان و زید :
درقریه 10 پلنگ آباد اشتهارد کرج دارای سه گنبد آجری ساده و سرسرا و راهرو می باشد .که مدفن امام زاده رحمان و امامزاده زید است
بقعه امامزاده ام کبری و ام صغری:
دراشتهارد 72 کیلومتری کرج بنایی بزرگ است دارای گنبد کاشی دار که قسمت زیادی از آن فروریخته اصل بنا از عصر صفویه بوده اما بعدها تعمیر شده قصرهای دوره قاجار مانند قصر ولیان فتحعلی شاه در ولیان ساوجبلاغ و قصر ناصرالدین شاه درشهرستانک نیز ازآثار تاریخی است .
امام زاده حسن ( عبدالقهار):
لازم است بدانیم بزرگترین امام زاده خطه کرج امازاده برغان یا امام زاده حسن ( عبدالقهار) که برادر امار رضا بوده می باشد و سلاطین صفویه برای این امامزاده بقعه و بارگاهی ساختند . در مورد ساختمان امامزاده ها به جز قاسم که گنبدی است و شباهت به آثار سلجوقی و صفوی دارد بقیه ساختمان های امامزاده ها دارای ایوان با ستون های چوبی نگاهدارنده است که از اختصاصات معماری هخامنشی ایران است
دهکده کلهاک ( کلاک ) :
بنابرروایت اهالی یادگار ضحاک باستانی است که بعدهادرآن شاهزاده گان کیانی زندگی می کردند. در محلی به نام چال کیان که آرامگاه باستانی زرتشتیان است اهالی معتقدند که چال کیان محل خزانه پادشاهی بوده و زیر تخت آن اشیاء گرانبهایی یافت شده است .
حمام حاج آقا مصباح :
این حمام با معماری خاص و به صورت زیر زمینی ساخته شده است و احتمالا مربوط به دوران صفوی و شاید قبل از آن باشد وجود یک درخت توت کهن چندین صد ساله جلوه خاصی به این بنای تاریخی داده است
باغ سیب مهرشهر، جهانشهر و کاخ شمس
چنارهلجرد :
که قدمتی 2000 هزار ساله دارد و در منطقه کمال شهر واقع شده است
حمام هلجرد :
واقع در منطقه کمال شهر
موزه های کرج:
جاذبه های طبیعی
جاده چالوس
درخت سرو2000 هزار ساله:
درخت سرو: 2000 هزار ساله واقع در سه راه گوهردشت که تا چندی پیش سرسبز بوده و اکنون به غیر از تنه خشکیده چیزی از آن باقی نمانده است .
روستای آتشگاه:
که به آن آتشکده نیز می گویند
برای دیدن دیگر روستاهای کرج اینجا کلیک کنید
هفت چشمه:
در 17 کیلومتری جاده چالوس قرار دارد
رودها:
مهم ترین رودهای کرج عبارتند از 1- رود کرج 2- طالقان رود 3- رود شور 4- رود کردان رود
کرج:
از کوه پالان گردن واقع در 66 کیلومتری جنوب شرقی چالوس سرچشمه می گیرد . این کوه جز ارتفاعات البرز مرکزی بوده و 4375متر ارتفاع این کوه است . حوزةآبگیری رود کرج بیش از 1100 کیلومتر مربع وسعت دارد و شامل سه بخش است که عبارتست از 1- کوشک ارنگه 2- گست ارنگه 3- دره ی شهرستانک دو شعبه اصلی رود کرج: عبارتند از ولایت رود که پس از دریافت شعبه گچسر درپای گردنه کندوان رود کرج نامیده می شود . این رود پس از دریافت شعبه هایی در کوهستان به سوی شهر کرج جریان می یابد .
طالقان رود:
از ارتفاعات شرقی طالقان سرچشمه گرفته و به سوی مغرب سرازیر می شود و طالقان را به دوبخش شمالی و جنوبی تقسیم میکند طالقان رود از 8 رود کوچک تشکیل شده که عبارتند از الف) رودخانة بادسیر ب) عالیزن ج) ناریان د) بایزن ه) نویز و) کرکبود ز) مامشکه
ح ) البرز رود رود کردان یا شاروخانه یا شاهرود :
که از کوه های دروان و سنج واقع در شمال ساوجبلاغ سرچشمه می گیرد وبه سوی دشت های جنوبی جاری می شود .
رود شور :
ادامه رودخانه های خر رود و ابهر رود است . رود شور از ساوجبلاغ اشتهارد و شهریار عبور میکند و زمین های این نواحی را مشروب می سازد .
سد های سرزمین کرج :
سد کرج:
سد امیر کبیر ( سد کرج ): درشمالی ترین منطقه کرج واقع در جاده چالوس قراردارد احداث سد امیر کبیر برروی کرج در تاریخ 7 آذرماه 1332 ه.ش بین شرکت موریسن نردسن آمریکایی و سازمان برنامه بسته شد سرانجام در روز چهارشنبه سوم آبان ماه 1340 هجری شمسی افتتاح گردید .
سد کرج از نوع سد های مخزنی بوده وبرای اهداف زیر احداث شد ه است . • مهار آب و جلوگیری از خسارت ناشی از طغیان ها و سیل های احتمالی رود کرج • تامین آب شرب شهر تهران • تولید انرژی برق آبی • تامین آب کشاورزی مورد نیاز دشت های جنوبی کرج
سد طالقان:
از نوع سدهای انحرافی است که برای هدایت آب طالقان _ رود (( شاهرود )) به دشت های جنوب شرقی قزوین احداث گردیده اولین کسی که به فکر انتقال آب شاهرود به قزوین افتاد شاه طهماسب صفوی بود پس از او شاه عباس اول به فکر انجام این کار افتاد
پیست اسکی
پیست اسکی خور :
درشمال شرقی شهر کرج و به فاصله 48کیلومتری (منطقه خوزنکلا) راه فرعی شنی منشعب از جاده اصلی چالوس (کنار در ورودی تاسیسات سد امیرکبیر) آغاز می گردد که به روستای خور منتهی شده و فاصله آن تا ابتدای جاده چالوس 23 کیلومتر است . این روستا درسال 1375دارای 158 نفر جمعیت بوده که در ارتفاعات بین 2800تا 3000متر از سطح دریا واقع شده و دارای پیست اسکی کوچکی مجهز به تله اسکی بشقابی است و همه ساله درفصل زمستان علاقمندان به اسکی و کوهنوردی را به سوی خود جلب می نمایید به طوری که تا پایان فروردین ماه می توانند از این پیست استفاده کنند .
پیست اسکی دیزین:
ارتفاعات و کوهستان های البرز مرکزی حد فاصل جاده چالوس و هراز دارای جاذبه های طبیعی همراه با آب و هوای خوش و منحصر بفرد می باشد که در تمامی فصول پذیرای بی شماری از گردشگران ایرانی و خارجی که دوستدار طبیعت و ورزش های گوناگون اند می باشد . فضاهای ورزشی و رفاهی دیزین بدین شرح است : پیست اسکی که درسال 1348 تاسیس و جزو 40پیست مرتفع و پهناور جهان قرارگرفته و توانسته در فصل زمستان محل مناسبی برای اسکی بازان ایرانی و خارجی باشدو مسابقات بین المللی نیز در آن انجام می شود این پیست دارای بالابرهای متعددی مانند سه مسیر تله کابین ،23پیست اسکی و هفت تله اسکی می باشد ،همچنین در تابستان ها مسیرهای ویژه دوچرخه سواری ،زمین های تنیس و والیبال،پیست سوارکاری،محل پرش باکایت وپیست اسکی روی چمن با مساحتی حدود 650مترمربع ( درسال1372احداث شده ) از دیگر امکانات این منطقه می باشد که بیشتر مورد استفاده جهت مسابقات داخلی و بین المللی قرار می گیرد (همچون مسابقات جام قاره ای آسیا سال 1380)ارتفاع این پیست درگردنه دیزین به 375، 3متر و قله سی چال برفراز پیست 719 ، 3متر و در پایین پیست اطراف هتل دیزین به حدود 2770متر از سطح دریا می رسد.
هتل های معروف کرج
هتل دیزین و گاجره:
دیزین نام هتلی (3ستاره)است که در محل پیست اسکی دیزین واقع شده که از دو جاده اصلی آسفالت می توان به آن دسترسی پیدا کرد . الف) جاده چالوس که پس از عبور از روستای گچسردر سمت راست راه آسفالته فرعی منشعب می گرددکه به روستای ولایت رود _ گاجره و هتل دیزین منتهی می شود .فاصله آن از این مسیر 136 کیلومتر است ( تهران_کرج 48کیلومتر،کرج _گچسر70کیلومتر ،گچسر-هتل دیزین 18 کیلومتر) ب)جاده تهران ، فشم – میگون ،شمشک ،در گردنه دیزین به ایستگاه (پارکینگ) یکی از تله کابین های دیزین میرسد (دنباله جاده تا پایین پیست و هتل ادامه دارد که درصورت بسته بودن این جاده می توان با استفاده از تله کابین به هتل رسید ) که فاصله آن از تهران 74 کیلومتر است ،( مبدا میدان فردوسی تهران تا تجریش حدودا 14 کیلومتر ، تجریش – فشم 34 کیلومتر ،فشم – ایستگاه تله کابین 26 کیلومتر )
هتل گاجره نزدیک به پیست اسکی دیزین هست واثر معماران ارمنی می باشد
هتل پردیس کرج:
این هتل در دانشگاه کشاورزی کرج به آدرس میدان شاه عباسی، بلوار اما.م زاده حسن، رو به رو درب غربی دانشگاه کشاورزی واقع شده است
هتل باستانی نگین گچسر کرج:
این هتل در کیلومتر 65 جاده زیبای کرج به چالوس واقع شده است
مجتمع گردشگری کندلوس کرج:
در جاده چالوس در ابتدای ورودی جاده کندر واقه شده است
هتل مرمر کرج:
هتل مرمر درخیابان شهید بهشتی، ابتدای خیابان فروغی هست
هتل سامان کرج:
هتل سامان درخیابان شهید بهشتی، خیلابان دکتر همایون واقع شده
هتل امیرکبیر کرج:
درخیابان شهید بهشتی، ابتدای خیابان فروغی هست